Who said it? Xi Jinping or … George Bush, Donald Trump, Ted Cruz, Nancy Pelosi or Henry Kissinger?

Images of Xi Jinping at the Sept. 3 military victory parade were shared around the world. But who is the Chinese leader and what does he stand for?

Images of Xi Jinping at the Sept. 3 military victory parade were shared around the world. But who is the Chinese leader and what does he stand for?

Chinese President Xi Jinping is coming to the United States, and very few Americans (or even American journalists) know much about the leader of the nation’s most populous country.

With apologies to Vladimir Putin, he has been called the most powerful leader in the world. But what does that mean?

Is Xi a reformer? Is he a hardliner? Is he a step forward, a step back — or both? Is he firmly in control or fearful of rivals within the ruling elite — or both? Is “Big Daddy Xi” widely popular or the beneficiary of a manufactured cult of personality?

As much as I’ve learned about China over the past two years, I still have a lot to learn. For additional background, I recommend you check out my former Philadelphia Inquirer colleague Jim Mann’s recent commentary in the Washington Post:

For American pundits, China isn’t a country. It’s a fantasyland.

In the meantime, test your knowledge of who Xi Jinping is — and isn’t — by taking this news quiz. Which of these statements are from Xi and which are from other world figures? Good luck.

For answers, scroll to the bottom of the post, after the final photo. Click on the quotations to read the original source material.

President Barack Obama and Xi Jinping have been careful to treat the other with respect and discuss fundamental disagreements without alienating the other nation's leadership.

President Barack Obama and Xi Jinping have been careful to treat the other with respect and discuss fundamental disagreements without alienating the other nation’s leadership.

Who said the following?

 

1. Japan is “eating our lunch.”

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Paul Prudhomme

 

2. “(We must) make terrorists become like rats scurrying across a street, with everybody shouting ‘beat them!’

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Donald Rumsfeld

 

3. “Some foreigners with full bellies and nothing better to do engage in finger-pointing at us.”

a) Xi Jinping

b) Pat Buchanan

c) Chris Christie

 

4. “America must be a light to the world, not just a missile.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Nancy Pelosi

d) George H.W. Bush

 

5. A cooperative United States-China relationship is “essential to global stability and peace.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Henry Kissinger

 

6. “To build a community of common destiny, we need to pursue common, comprehensive, cooperative and sustainable security.”

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Margaret Thatcher

d) Ronald Reagan

 

7. “Our people love life and expect better education, more stable jobs, better income, more reliable social security, medical care of a higher standard, more comfortable living conditions, and a more beautiful environment.

a) Xi Jinping

b) Pope Francis

c) Raul Castro

d) Barack Obama

 

8. “Japan is not being nice to us.

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Franklin D. Roosevelt

d) Theodore Roosevelt

 

9. “Resolute and decisive measures must be taken and high pressure must be maintained to crack down on violent terrorists who have been swollen with arrogance.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Binyamin Netanyahu

 

10. “I know what America is. America is a thing you can move very easily, move it in the right direction. They won’t get in our way.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Binyamin Netanyahu

 

11. “The international forces are shifting in a way that is more favorable to maintaining world peace.”

a) Xi Jinping

b) Shinzō Abe

c) Barack Obama

c) Hassan Rohani

 

12. “We should uphold the idea that working hard is the most honorable, noblest, greatest and most beautiful virtue.

a) Xi Jinping

b) Margaret Thatcher

c) Marco Rubio

d) Ronald Reagan

 

13. “When did we beat Japan at anything?

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Michael Keaton in “Mr. Mom”

d) The captain of the U.S. Olympic baseball team

 

14. “Our strength comes from the people and masses. We deeply understand that the capability of any individual is limited, but as long as we unite as one, there is no difficulty that we cannot overcome.

a) Xi Jinping

b) Bernie Sanders

c) Mao Zedong

d) Ronald Reagan

 

15. “Economic growth … is going to come from the private sector. But the No. 1 thing government can do to encourage that growth is get out of the way.

a) Xi Jinping

b) Deng Xiaoping

c) Ted Cruz

 

16. “As Deng Xiaoping said, we must ‘seek truth from facts.’

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) George H.W. Bush

 

 

17. “People should not underestimate me.”

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Bernie Sanders

d) Vladimir Putin

 

18. “The Communist Party is keenly aware one of the reasons its predecessor in China, the Nationalists, lost the Chinese civil war in 1949 was because of the terrible corruption under their rule, costing them public support.

a) Xi Jinping

b) Henry Kissinger

c) Jim Mann, American journalist and author of The China Fantasy

d) Wang Jiarui, head of the Communist Party of China’s international department

 

19. “When China and the United States work together, we can be an anchor for world stability and the propeller of world peace.

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Dan Quayle

d) Rick Perry

 

20. “Our two nations are poised to take an historic step forward on the path of peaceful cooperation and economic development. I’m confident that our trip will be a significant success, resulting in a stronger U.S.-China relationship than before. For Americans, this will mean more jobs and a better chance for a peaceful world.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) John Kerry

d) Ronald Reagan

 

Answers below this photo.

XI Jinping is honored in Iowa, where he lived several decades ago.

XI Jinping is honored in Iowa, where he lived several decades ago.

1.b; 2.a; 3.a; 4.c; 5.c; 6.a; 7.a; 8.b; 9.a; 10.c; 11.a; 12.a; 13.b; 14.a; 15.c; 16.b; 17.c; 18.d; 19.a ; 20.d



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s