September 11, 2001, through a child’s eyes

Screen Shot 2017-09-12 at 7.58.50 AM

Remembering September 11, 2001

All of us have vivid memories of where we were when we found out about the terrorist attacks of September 11, 2001. I was three blocks from the White House having breakfast with a group of reporters and three of Bill Clinton’s top political advisers. The following memory comes from my niece Delia’s boyfriend Jake. It is wiser than anything I could write:

Sixteen years ago, I watched from my elementary school window as smoke shot out of the twin towers and a second plane collided with the buildings. At that age, 7, almost 8, I couldn’t comprehend what was happening. I honestly believed it to be a super high budget movie. The wind blew debris over my school, as my classmates and I ran around the yard collecting scraps in childlike glee.

They took us inside and turned on the news as parents arived to bring their children home, and my friends and I played and laughed, ignorant in the happenings of our city.

My dad arrived and brought me home. A look of pure stress on his face, but I still sat smiling at a day of school ending earlier than usual.

As I’ve aged, my understanding grew quickly, and now every year I remember what it was like to be carefree and ignorant, before a great tragedy took countless lives from this earth.

This world is in turmoil. Take today to remember what what the world looked like before you knew its truth, and know the truth can become the peaceful world of a child’s thoughts if we stop the hate and remember to love.


Top ten U.S. political winners and losers of 2015

Screenshot 2015-12-22 09.43.01

Long ago, in a galaxy far, far away, these were the GOP presidential frontrunners.

I promise that this list of 2015 American political winners and losers — one of dozens of such exercises being published this week — will not mention Donald Trump. (After that one.)

It’s been a long, long year in U.S. politics. It seems like decades ago that John Boehner was House Speaker, Jeb Bush was GOP-nominee-presumptive, Ted Cruz was a marginalized junior senator, Joe Biden was a GOP campaign trail laugh line and Barack Obama was a terrorist-loving, Kenyan-born, Muslim jihadist. (Well, four out of five ain’t bad.)

The list of political losers this year is loooooooooong. The list of political winners is short and subject to change without notice in 2016. (Will the honeymoon end, Speaker Ryan, or will we be talking about President-elect Paul Ryan one leap year from today?)

For what it’s worth, here’s my take, starting with losers:

Scott Walker

Nobody went from rising national star to minor-league dud faster than the in-over-his-head Wisconsin governor. He gave one good campaign speech in Iowa and was hailed as the GOP presidential frontrunner by the out-of-touch political media elite. His campaign was a free-spending disaster that was destroyed by one simple thing — a terrible candidate.

Rick Perry

Rick Perry, the Scott Walker of 2011, was the Harold Stassen of 2015. Nobody took the former Texas governor seriously as a presidential candidate. He couldn’t get traction, even though he gave the best speech of the Republican campaign — on the sensitive subject of race — at the National Press Club and articulately warned the GOP electorate about the candidate who shall not be named.

Screenshot 2015-12-22 23.50.15

A tearful final act for House Speaker John Boehner

John Boehner

In his view: The inmates took over the asylum on Capitol Hill, and the keeper of the keys decided to flee the funny farm. A slightly more jaundiced view: The veteran House speaker and former fire-breathing Republican revolutionary was burned out and unable to reconcile the new generation of irreconcilable nihilists and the establishment majority in his very conservative caucus. After praying with Pope Francis, he chose a quiet glass of chardonnay on the balcony instead of a brass-knuckles brawl in the men’s room.

Jeb Bush

Remember when Walter Mondale decided not to run for president back in the 1970s because he doubted he had the fire in his belly for a presidential candidate. (You don’t? Well, trust me.) I get the feeling that Jeb Bush is the Walter Mondale of 2016. He acts like he really didn’t want to run for president, but everybody — except his mother — told him it was his duty (to the nation, to the party, to the Bush family) to run. So he ran. Badly, thus far. How bad is it? The incomparable Will Ferrell returned to Saturday Night Live to reprise his famous role as George W. Bush. His big laugh line: Bet you didn’t know I was the smart son.

The Republican political establishment

The GOP establishment — that amorphous, pan-ideological political group that shares a wariness of outsiders — is accustomed to getting its way. Over the past seven decades, only two insurgents (Barry Goldwater and Ronald Reagan) have defeated the candidate favored by a majority of GOP “wise men” and Daddy Warbuckses. Indeed, from 1976 through 2008, there was always someone named Bush or Dole on the Republican ticket. This year, the so-called establishment candidates (Jeb Bush, Chris Christie, John Kasich, Lindsey Graham, Scott Walker, Rick Perry) received less combined support than the first-term firebrand from Texas, Ted Cruz, is polling now. The purported savior of the Republican establishment may end up being Marco Rubio, a Tea Party champion who vanquished the GOP establishment in 2010 when he seized the Florida Senate nomination from a sitting Republican governor. Or Chris Christie, a.k.a. He Who Hugged Obama in 2012.

The Republican party

The GOP now has a presidential frontrunner who cannot win in the general election and could hand the House and Senate back to the Democrats in a Goldwater-style replay. (Goodbye, Illinois, Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, New Hampshire Senate seats.) The GOP now has a second-running candidate who would be a very tough sell to general election swing voters. The “establishment” candidates who are running ahead of Hillary Clinton in general election match-ups seem to be long shots and getting longer by the week. (One of them, Marco Rubio, has been in a  holiday slump and has compensated for his declining poll numbers by taking more time off of the campaign trail.)

Screenshot 2015-12-22 23.53.36

The hits keep on coming: CNBC’s panel was roundly criticized by Republicans after a contentious presidential debate … and by some non-Republicans, too.

The establishment media

The Pundit Elite told you that a certain billionaire real estate and gambling tycoon was not a serious candidate for president. The Huffington Post relegated him to the entertainment section. They said he would fade when he questioned John McCain’s patriotism. They said he would fade when he said Mexico was sending rapists across the border to violate American … sovereignty. They said he would fade when he announced a plan to prohibit Muslim visitors from entering the United States. The big “they” have been wrong, wrong, wrong. They were wrong about Rick Perry. Time Magazine once asked. “Can Anyone Stop Rick Perry in 2016?” Duh, yes. They were wrong about Scott Walker. US News declared, “Walker Launches 2016 Campaign as GOP Frontrunner.” Chris Matthews was wrong when he declared that Rand Paul would be the 2016 nominee. (“You watch. This is what I do for a living.”) And the pundits were most definitely wrong about Jeb Bush, the one-time “Mister Inevitable” of the 2016 campaign. So what were they right about? The inevitable Hillary Clinton victory? OK, that seems likely, although the first vote has still not been counted. Here’s my final warning about pundit predictions: Beware all pundits who predict the general election with absolute certainty before Labor Day 2016.

Fox News

Having lit the match of the Tea Party revolution in 2009, Fox News saw the wildfire scorch the Republican Party in 2015. Populism trumped past favorite “isms” of Fox News: compassionate conservatism, neo-conservatism, Bush-Cheney-ism and O’Reilly-ism. A former Democrat who gave money to oodles of Democrats and praised both Clintons to the high heavens is now the favorite of the populist right. Rupert Murdoch despises the candidate who shall not be named. He’s shared his opinion with the world — repeatedly — through social media. But there’s seemingly nothing he or his TV network can do about it.

Dick “Darth Vader” Cheney

“I think this whole notion that somehow we can just say no more Muslims, just ban a whole religion, goes against everything we stand for and believe in. I mean, religious freedom has been a very important part of our history and where we came from. A lot of people, my ancestors got here, because they were Puritans.” This was not some lefty civil libertarian talking. This was Mister Waterboarding himself, Richard Cheney, talking to conservative radio host Hugh Hewitt. The former vice president, who embraces his “Darth Vader” image with Dickensian good cheer, thinks that the candidate who shall not be named has gone beyond the bounds of decency. But that certain candidate doesn’t care what Dick Cheney or George W. Bush or any of their neocon friends think. He says they screwed up Iraq and Afghanistan and the entirety of Southwest Asia with ill-considered invasions. When he talks like that, the billionaire tycoon sounds a lot like Bernie Sanders.

Aaron Schock

Screenshot 2015-12-22 17.36.41

Schock and Awful

With all the big losers in 2015, I’d like to end my list with the year’s most insignificant loser. Aaron Schock. Once the youngest member of Congress, he showed off his “six-pack abs” on the cover of Men’s Health magazine. Turns out that the emperor had no clothes at all. The fourth-term congressman was snared in a series of scandals involving his accumulation of personal wealth through the aid of political donors and his alleged use of taxpayer money to fund a celebrity lifestyle. “Politics shouldn’t be a ticket to a celebrity lifestyle on the public’s dime,” Charles C.W. Cooke wrote in National Review. “For a man who has enjoyed such a short and undistinguished career, Illinois’s Representative Aaron Schock (R) has sure packed in a lot of corruption.” With no friends and no sympathy, the era of Shock and Awe ended abruptly on March 17 when he quit his day job.

And now the winners …

Screenshot 2015-12-22 22.45.03

Total victory at the Supreme Court

Marriage equality

In 2004, when George W. Bush made same-sex marriage one of the key wedge issues in his re-election bid against Democrat John Kerry, 60 percent of Americans opposed gay marriage and just 31 percent supported it. The past decade has seem a seismic shift in public opinion. Not only did the U.S. Supreme Court legalize what is now known as “marriage equality” this year, but the public overwhelmingly supports it, 55 percent to 39 percent, according to the most recent Pew Research Center survey.

As Justice Anthony Kennedy wrote in his landmark majority opinion:

“No union is more profound than marriage, for it embodies the highest ideals of love, fidelity, devotion, sacrifice, and family. In forming a marital union, two people become something greater than once they were. As some of the petitioners in these cases demonstrate, marriage embodies a love that may endure even past death. It would misunderstand these men and women to say they disrespect the idea of marriage. Their plea is that they do respect it, respect it so deeply that they seek to find its fulfillment for themselves. Their hope is not to be condemned to live in loneliness, excluded from one of civilization’s oldest institutions. They ask for equal dignity in the eyes of the law. The Constitution grants them that right.”

The NRA

There have been 353 documented mass shootings in the United States this year, almost one per day. Gun and ammo sales have spiked with each of the largest mass murders. In Washington, all attempts to pass gun-control measures have been resoundingly rejected on Capitol Hill. Score two for the National Rifle Association.

Big Oil

Yes, I know, gasoline pump prices are down. That makes American consumers a winner but Big Oil companies a loser. But Big Oil is still having a very Merry Christmas after getting a very nice holiday gift from Congress and President Obama: an end to the four-decade-old domestic oil export ban. As recounted by my former colleague Jennifer Dlouhy, now with Bloomberg News:

Sensing they had momentum, oil industry lobbyists stepped up a social media campaign targeting possible supporters by placing ads on Facebook and elsewhere. Companies printed anti-ban messages on royalty checks. And in the end, supporters of retaining the ban were outmatched on the Hill, where at least 34 groups and companies were lobbying to allow exports compared to seven lobbying against.

“It moved quickly,” ConocoPhillips CEO Ryan Lance told Jennifer. “A lot quicker than industry thought it would.”

Screenshot 2015-12-23 15.56.56

Tough questions

Megyn Kelly and Hugh Hewitt

Two conservative media personalities gained wide respect across the political spectrum by their tough but fair questioning of presidential candidates in nationally televised debates. For her professionalism, Kelly has faced sexist and misogynistic barbs from the candidate who shall not be named. Hewitt, one of the American media’s leading experts on foreign policy, asks specific and significant questions that cannot be dismissed as liberal propaganda.

Paul Ryan

Après Boehner, le déluge? Pas de tout.

Paul Ryan, the 2012 GOP VP nominee, maneuvered flawlessly into the position that Republicans from center, right and far right were all begging him to accept the job that Boehner suddenly vacated. The bizarre courtship process has given Ryan a lot of political capital, and he has used it wisely, cutting a conservative deal to keep the U.S. government operating that won the approval of a majority of Republicans and Democrats alike. It’s always hard to predict when the honeymoon might end, but Paul Ryan has led a charmed political life in 2015.

Ted Cruz

John McCain dismissed him as one of the wacko birds. His Texas colleague, John Cornyn, called him out after he accused Senate Republican Leader Mitch McConnell of telling a “flat-out lie.” His Senate colleagues have ridiculed and repudiated him repeatedly. To most officeholders, this would be a political kiss of death. But to Texas Sen. Ted Cruz, it is a kiss of life. Running for president as the sworn enemy of the “Washington Cartel,” Cruz has risen from low single digits in early polling to challenging for first place in national polls. He is a darling of right-wing radio, and he has rolled out dozens of endorsements from famous names in the conservative movement. His presidential campaign has been as disciplined as it has been cold-blooded in his attacks on President Obama and Democratic frontrunner Hillary Clinton. The Texas Tornado capped off the year by releasing a light-hearted Christmas video poking fun at himself and people who take themselves too seriously.

Mitch McConnell

Well, Mitch McConnell isn’t happy that Ted Cruz might become his party’s presidential nominee. But that’s 2016. In 2015, he pretty much outmaneuvered both the Cruz wing of the Senate GOP and Harry Reid’s Democratic minority. While the Senate Majority Leader is not a particularly big fan of Barack Obama, he has proven time and again that he can work with him to cut a deal. Cruz calls him a card-carrying “cartel” member. In the olden days, he would have been called a “legislator.”

Joe Biden

Through his grief at the loss of his son Beau, Joe Biden’s humanity shined. He embodied a word that has almost ceased to exist in American politics: “authentic.” As 2015 dawned, Republican presidential candidates regularly made Biden the butt of jokes. As the year is coming to a close, those jokes have been discarded.

Fear

If Joe Biden showed grace under pressure, most of the political world showed that America has lots to fear from fear itself. A fear of Muslim terrorists and Latino immigrants has convinced a majority of Republicans that it’s time to seal America’s borders. Presidential candidates have called for internet censorship and routine government surveillance power to peruse our private emails in search of potential terrorists. Ratings-challenged cable news networks have nurtured the nation’s paranoia with sensationalistic coverage.

 


Who said it? Xi Jinping or … George Bush, Donald Trump, Ted Cruz, Nancy Pelosi or Henry Kissinger?

Images of Xi Jinping at the Sept. 3 military victory parade were shared around the world. But who is the Chinese leader and what does he stand for?

Images of Xi Jinping at the Sept. 3 military victory parade were shared around the world. But who is the Chinese leader and what does he stand for?

Chinese President Xi Jinping is coming to the United States, and very few Americans (or even American journalists) know much about the leader of the nation’s most populous country.

With apologies to Vladimir Putin, he has been called the most powerful leader in the world. But what does that mean?

Is Xi a reformer? Is he a hardliner? Is he a step forward, a step back — or both? Is he firmly in control or fearful of rivals within the ruling elite — or both? Is “Big Daddy Xi” widely popular or the beneficiary of a manufactured cult of personality?

As much as I’ve learned about China over the past two years, I still have a lot to learn. For additional background, I recommend you check out my former Philadelphia Inquirer colleague Jim Mann’s recent commentary in the Washington Post:

For American pundits, China isn’t a country. It’s a fantasyland.

In the meantime, test your knowledge of who Xi Jinping is — and isn’t — by taking this news quiz. Which of these statements are from Xi and which are from other world figures? Good luck.

For answers, scroll to the bottom of the post, after the final photo. Click on the quotations to read the original source material.

President Barack Obama and Xi Jinping have been careful to treat the other with respect and discuss fundamental disagreements without alienating the other nation's leadership.

President Barack Obama and Xi Jinping have been careful to treat the other with respect and discuss fundamental disagreements without alienating the other nation’s leadership.

Who said the following?

 

1. Japan is “eating our lunch.”

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Paul Prudhomme

 

2. “(We must) make terrorists become like rats scurrying across a street, with everybody shouting ‘beat them!’

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Donald Rumsfeld

 

3. “Some foreigners with full bellies and nothing better to do engage in finger-pointing at us.”

a) Xi Jinping

b) Pat Buchanan

c) Chris Christie

 

4. “America must be a light to the world, not just a missile.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Nancy Pelosi

d) George H.W. Bush

 

5. A cooperative United States-China relationship is “essential to global stability and peace.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Henry Kissinger

 

6. “To build a community of common destiny, we need to pursue common, comprehensive, cooperative and sustainable security.”

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Margaret Thatcher

d) Ronald Reagan

 

7. “Our people love life and expect better education, more stable jobs, better income, more reliable social security, medical care of a higher standard, more comfortable living conditions, and a more beautiful environment.

a) Xi Jinping

b) Pope Francis

c) Raul Castro

d) Barack Obama

 

8. “Japan is not being nice to us.

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Franklin D. Roosevelt

d) Theodore Roosevelt

 

9. “Resolute and decisive measures must be taken and high pressure must be maintained to crack down on violent terrorists who have been swollen with arrogance.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Binyamin Netanyahu

 

10. “I know what America is. America is a thing you can move very easily, move it in the right direction. They won’t get in our way.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) Binyamin Netanyahu

 

11. “The international forces are shifting in a way that is more favorable to maintaining world peace.”

a) Xi Jinping

b) Shinzō Abe

c) Barack Obama

c) Hassan Rohani

 

12. “We should uphold the idea that working hard is the most honorable, noblest, greatest and most beautiful virtue.

a) Xi Jinping

b) Margaret Thatcher

c) Marco Rubio

d) Ronald Reagan

 

13. “When did we beat Japan at anything?

a) Xi Jinping

b) Donald Trump

c) Michael Keaton in “Mr. Mom”

d) The captain of the U.S. Olympic baseball team

 

14. “Our strength comes from the people and masses. We deeply understand that the capability of any individual is limited, but as long as we unite as one, there is no difficulty that we cannot overcome.

a) Xi Jinping

b) Bernie Sanders

c) Mao Zedong

d) Ronald Reagan

 

15. “Economic growth … is going to come from the private sector. But the No. 1 thing government can do to encourage that growth is get out of the way.

a) Xi Jinping

b) Deng Xiaoping

c) Ted Cruz

 

16. “As Deng Xiaoping said, we must ‘seek truth from facts.’

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) George H.W. Bush

 

 

17. “People should not underestimate me.”

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Bernie Sanders

d) Vladimir Putin

 

18. “The Communist Party is keenly aware one of the reasons its predecessor in China, the Nationalists, lost the Chinese civil war in 1949 was because of the terrible corruption under their rule, costing them public support.

a) Xi Jinping

b) Henry Kissinger

c) Jim Mann, American journalist and author of The China Fantasy

d) Wang Jiarui, head of the Communist Party of China’s international department

 

19. “When China and the United States work together, we can be an anchor for world stability and the propeller of world peace.

a) Xi Jinping

b) George W. Bush

c) Dan Quayle

d) Rick Perry

 

20. “Our two nations are poised to take an historic step forward on the path of peaceful cooperation and economic development. I’m confident that our trip will be a significant success, resulting in a stronger U.S.-China relationship than before. For Americans, this will mean more jobs and a better chance for a peaceful world.

a) Xi Jinping

b) Barack Obama

c) John Kerry

d) Ronald Reagan

 

Answers below this photo.

XI Jinping is honored in Iowa, where he lived several decades ago.

XI Jinping is honored in Iowa, where he lived several decades ago.

1.b; 2.a; 3.a; 4.c; 5.c; 6.a; 7.a; 8.b; 9.a; 10.c; 11.a; 12.a; 13.b; 14.a; 15.c; 16.b; 17.c; 18.d; 19.a ; 20.d